Luisteren

Gepubliceerd op 25 oktober 2019 om 19:56

Lieve allemaal,


Degene die mij al kennen, weten dat ik een open persoon ben en daarom wil ik graag het proces, waar ik in zit, met jullie delen. Wellicht hebben jullie ook gemerkt dat ik wat minder actief ben op social media. Ik neem jullie graag even mee naar een paar weken terug, naar ‘De week van de Reflexologie’ met als thema ‘stress en burn-out’.

Deze week was confronterend voor mij. Mijn berichten op social media gingen nl. over ‘hoe herken je spanning/stress’ en ‘wat kun je hieraan doen?’. Ik kreeg de spiegel voor mijn gezicht en voelde dat ik zelf last had van stress en spanning. De laatste weken en ook al voor de zomervakantie kreeg ik steeds meer hoofdpijn en flinke migraine te verduren. Hoofdpijn is mij bekend en waar ik vroeger keihard doorging, kwam nu de migraine steeds meer om de hoek kijken en kon ik niet doorgaan. Ik belandde in bed, in het donker, overgevend en aan de diarree, slapend en bonkende hoofdpijn. Het ‘fluisteren van mijn lichaam’ is overgegaan in ‘schreeuwen’. Anders dan vroeger is dat ik er nu naar wil luisteren…..nou ja, bijna altijd dan…want het blijft oefenen....

 

Waarom is het zo moeilijk te luisteren?


Sinds mijn kindertijd heb ik mij altijd heel dienstbaar opgesteld naar anderen; zo dienstbaar dat ik mijzelf daar regelmatig bij vergat. Ik deed altijd goed mijn best en werkte hard, op school en later in mijn werk en ging overal voor de volle 100% voor en dat kwam mij soms duur te staan. Achteraf zie ik dat ik zo hard mijn best doe, zodat niemand maar iets op mij kan aanmerken. Door mijn opleiding tot voetreflextherapeut kwam hiervoor (h)erkenning en verwerking….maar blijkbaar is het tijd hier nog een laagje dieper naar te kijken. Ik ben hoog gevoelig maar dit ben ik pas op latere leeftijd, door onze kinderen, gaan herkennen. Eén van de kwaliteiten van hoog gevoelig zijn is dat je andere mensen heel goed aanvoelt en dit kan ook direct een valkuil zijn; je weet en voelt wat diegene nodig heeft en je helpt hen hier graag bij. Zo lang je goed voor jezelf zorgt en jezelf vooropstelt, dan gaat dat prima maar anders kan de weegschaal zomaar naar de andere kant gaan hellen.


Ik heb de stap gezet om naar een coach te gaan en hiernaar te gaan kijken en mee te oefenen en weer eens te kijken naar wat bij mij past, echt bij mij en niet hoe de ander het doet. Soms confronterend maar ook weer een mooi proces om door te gaan.


Deze week, de herfstvakantie, ben ik vrij en dat geeft rust en ruimte. Elke ochtend stem ik af op mijzelf en vraag wat ik vandaag wil gaan doen. Soms is dat een beetje lummelen, rommelen in huis en komt er niet veel uit mijn handen. De andere dag maak ik een heerlijke wandeling met onze hond Noor en geniet van de fluitende vogels en de warme zon op mijn rug. Ook het tekenen en kleuren heb ik weer meer opgepakt, heerlijk om te doen!


Praktisch gezien heb ik de komende tijd iets minder afspraken ingepland om zo wat meer rust en ruimte voor mijzelf te krijgen; ik ga hierbij af op mijn gevoel. Al vind ik dat best spannend want ik wil er graag voor iedereen zijn. Toch voel ik dat door op deze manier goed voor mijzelf te zorgen, ik ook fijne voetreflexmassages kan blijven geven en kan doen wat ik als liefste doe. Dank voor jullie begrip!


Zorg jij ook goed voor jezelf? Ik gun het je van harte.


Lieve groet, Mirjam


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Ruud Kuhn
een jaar geleden

Mooi open en eerlijk verhaal!

Paula
een jaar geleden

Wat goed van je Mirjam. Ga vooral zo door.
Alleen als jij goed voor jezelf zorgt, kun je voor anderen zorgen.

Blijf je elke dag afvragen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Dit is voor iedereen belangrijk, maar voor hooggevoelige mensen pure noodzaak.

Check je vitaliteit en zorg dat die optimaal blijft.
Plan voldoende rustmomenten voor jezelf in. Dan gaat het helemaal goedkomen.

Joyce
een jaar geleden

Mooi geschreven lieve Mirjam ❤ blijf vooral goed voor jezelf zorgen, daar heeft iedereen baat bij 😘

Danielle
een jaar geleden

Lieve Mirjam, wat stoer en krachtig van je hoe je dit verwoord hebt🙏🏽 Neem je tijd en zorg goed voor jezelf. Dikke kus xx

Annemieke Ouwerkerk
een jaar geleden

Deze tante kan nog heel wat van je leren, liefs

Marjan
een jaar geleden

Lieve Mirjam, wat is het soms zwaar he. En moeilijk om die spiegel dan te zien... te ervaren dat je zelf steun nodig hebt.
Je bent een mooi, zacht en voelend mens, dat siert je. Hele dikke knuffel 🧸 (hihi) en neem je tijd.

Angela
een jaar geleden

Lieve Mirjam,

Wat goed dat je dit durft te delen!
Eerst goed voor jezelf zorgen, de anderen komen later wel en op een manier wat voor jou te doen is! Lieve groet, Angela

Henriëtte
een jaar geleden

Lieve Mir,
Wat stoer en krachtig dat je dit durft te delen. Het valt niet mee om goed voor je zelf te zorgen als je dienstbaar bent ingesteld😉 je moet dan idd in de spiegel kijken en dat is confronterend. Jij met je mooie persoonlijkheid kan dit.
Hele dikke knuffel 🥰
Jet